Съдът обеща бързо решение по казуса „ДОСТ“

Съдът обеща бързо решение по казуса „ДОСТ“

До края на юли Върховният касационен съд трябва да вземе решение по казуса с регистрацията на партия „ДОСТ“ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). В понеделник съдът извърши публично разпределение на делото и то се падна на съдия Светла Чорбаджиева, която работи като командирована във ВКС. Останалите членове са Ваня Алексиева и Евгений Стайков.

Съдия Чорбаджиева беше избрана чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 14 съдии от общо 24 членове на Търговската колегия на ВКС. Останалите 10 са в отпуск.

Първото заседание по делото ще бъде на 25 юли. ВКС има срок две седмици след подаване на жалбата на ДОСТ, за да излезе с решение, което се пада към края на юли. Председателят на ВКС Лозан Панов, който присъства на разпределението, каза, че съдът ще положи всички усилия да спази законовите срокове и гарантира, че няма да се поддаде на натиск.

ДОСТ също настояват за бързо произнасяне, за да не бъде препятствано участието им в президентски избори през есента.

В началото на миналата седмица съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрацията на „ДОСТ“ с много спорни мотиви. Тя каза, че партията на Лютви Местан формално отговаря на закона, но не и на духа му.

Съдия Илиева използва някои нововъведения, за да мотивира решението си. Тя използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ. Според нея това издавало нейния „етнически“ характер. Съдийката не хареса и думата „установяване“ от устава на ДОСТ.

Последният аргумент на съдия Илиева е, че партията най-вероятно е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена. Аргументът бе използван, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи. Тя не отчита, че подобно е положението с партия Движение за права и свободи (ДПС) и Нациолнална партия „Свобода и достойнство“. Има и десетки съдебно регистрирани ромски формации.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder