ЕК ще съди България за защитата на птиците в Рила

ЕК ще съди България за защитата на птиците в Рила

Европейската комисия, че завежда дело срещу България в Съда на ЕС. Причината е неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила.

Процесът е свързан с неизпълнение на задължението за опазване на уникалните местообитания на важни видове птици. Българските власти не са разширили зоната, поставена под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици.

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС по отношение на опазването на 20 уязвими вида птици. Съгласно законодателството на ЕС за опазването на дивите птици държавите от ЕС са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове.

Досега България е поставила правилно 72% от зоната под особена защита. По този начин не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, включени в приложение от директивата. Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка и врабчовата кукумявка, белогърбият кълвач, трипръстият кълвач, лещарката, както и черният кълвач (Dryocopus martius).
Въпреки предупреждението, което ЕК отправи през октомври 2014 г., свързано с нуждата от разширяване на обхвата на защитените зони, България не е изпълнила това задължение. Затова ЕК завежда дело пред Съда на ЕС.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder