ДАНС, НАП и МВР разкриха схема за манипулация на оборотите

ДАНС, НАП и МВР разкриха схема за манипулация на оборотите

При съвместна операция на ДАНС, МВР и НАП беше разкрита схема за манипулация на данни за оборотите от продажби по родното Черноморие. Акцията е проведена след получена оперативна информация за използване на софтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и др.

Използваната система за управление на продажбите позволявала укриване на значителна част от оборота за деня, която не се отразява в базата данни и по този начин остава скрита при извършване на проверка от НАП. В хода на операцията в един от търговските обекти са открити пари в брой, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Паричните средства са запорирани от НАП, собственика на обекта ще бъде ревизиран.

При извършените проверки на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да бъде анализирана информацията в тях. От НАП ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт.

Преди няколко седмици популярно заведение на Слънчев бряг беше поставено под постоянно наблюдение от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказал разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера е реален.

Срещу подправяне на данните в касовите апарати експертите на НАП използват тактиката на т.нар скрити покупки – при които инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а в някои от следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder