Украински депутат: Светец ми прати скъп часовник

Украински депутат: Светец ми прати скъп часовник

Доходите, декларирани от държавните служители в Украйна, хвърлиха украинците в шок. Скандалът може да доведе до смяна на властта.

Украйна е в стрес след първия етап от оповестяването на доходите на депутатите и чиновниците. Те посочиха в декларациите си милиарди гривни.

Докато борците с корупцията решават какво да правят с тази информация, настроенията в обществото се променят – от изненада и ирония към възмущение и злоба.

Според експерти шокът може да задълбочи пропастта между властта и обществото в Украйна.

Електронните имотни декларации за държавните служители бяха сред принципните изисквания на Запада към Украйна; от тази реформа зависеше и развитието на отношенията й с ЕС.

Първият етап приключи на 31 октомври и повечето от няколкостотин топчиновници, изпълнили искането, попълниха анкетите в последния момент. Затова информацията се стовари върху обществото като лавина.

Един депутат е посочил в декларацията си собствена църква, друг – мощи на светия, които пазел вкъщи, а на трети, докато спял, Свети Николай му сложил под възглавницата скъп часовник.

Украински държавен служител декларирал „билет за космоса“ на стойност почти 1,5 милиона долара, други – „автомобилни паркове и колекции от картини, килими, брилянти, антикварни изделия, яхти и самолети, десетки апартаменти и стотици хектари земя“.

Посоченото в декларациите може да е само една трета от същинското им имущество, счита политологът Денис Богуш.

„Те имаха почти цяла година, за да скрият богатствата си“, казва той.

Декларацията на президента Петро Порошенко не изненадала украинците, тъй като държавният глава е бил богат и преди да бъде избран на поста.

Лидерът на партия „Баткившчина“ Юлия Тимошенко декларирала скромни доходи, но и големите печалби, получавани от съпруга й – бизнесмен с активи в чужбина.

Шефът на антикорупционната комисия във Върховната рада Егор Соболев обаче е коментирал авоарите на Олег Ляшко, лидер на Радикалната партия.

„Според мен Олег Ляшко, декларирал милион долара кеш, е добър пример, че е дошло време хората, разказващи тук как се борят за интересите на бедните, да обяснят как са успели да станат толкова богати“, каза депутатът.

Украйна трябва „да бъде изчистена от хора, които не могат да обяснят произхода на имуществото си, но искат да ръководят страната“, призова той.

Соболев прикани известни политици доброволно да подложат на проверка законността на декларираните имоти.

Украинското общество може да мине от горчива ирония към агресия, предупреждава политологът Андрей Золотарьов. Трупат се пари „в долари и в брой . . . А защо не в гривни, не в банкови сметки? Това означава, че елитът си е стегнал вече куфарите“, заключава той.

Според експерта украинското общество може да отвърне по най-непредсказуем начин.

Вчера генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че ще разследват политици и висши чиновници, декларирали над 100 000 долара в брой.

В Украйна средната заплати е малко над 200 долара месечно.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder