Бивш главен прокурор на Техеран е осъден на 135 удара с камшик

Бивш главен прокурор на Техеран е осъден на 135 удара с камшик

Саид Мортазави, бивш главен прокурор на Техеран, е осъден на 135 удара с камшик след съдебен процес за корупция.

Мортазави, станал известен с преследването на инакомислещи и недоволни, ръководеше прокуратурата в Техеран между 2003г. и 2009г. и бе председател на Революционния съд в града, а през 2010 г. Human Rights Watch го нарече „сериен нарушител на човешките права“.

В началото на века той стана известен със затварянето на десетки вестници, призоваваши за реформи. Когато ръководеше Революционния съд консервативните среди атакуваха тогавашния президент Мохамед Хатами, че се опитва да либерализира ислямската република.

Фоторепортерът Захра Каземи, който е и с канадско гражданство, почина през 2003г. в затвора в Техеран и според правителството в Отава той е бил изтезаван до смърт с личната намеса на Мортазави.

През 2009г. в затвора Кахризак трима души са били убити и мнозина са били изтезавани, твърдят правозащитници. Убитите са били задържани по време на уличните протести срещу предполагаемото манипулиране на изборите, в които победи президентът Махмуд Ахмединеджад, съюзник на Мортазави.

През 2014г. прокурорът бе оневинен за смъртта на тримата, но му бе забранено да заема публични постове за срок от 5 години.

Сега той е наказан за злоупотреба с публични средства през 2012 – 2013 г., докато е ръководил Организацията за социална сигурност – иранска неправителствена структура, осигуряваща застраховки на възрастни хора. Мостафа Турк Хамедани, който сега ръководи организацията, коментира, че присъдата е твърде лека за извършените престъпления, и ще я обжалва.

През 2013 г. имаше скандал, когато президентът Махмуд Ахмединеджад пусна запис в парламента, в който се чува как на Мортазави се предлага подкуп.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder