Австрия призова: Да сме готови, когато сделката с Турция пропадне

Австрия призова: Да сме готови, когато сделката с Турция пропадне

Министрите на отбраната от Централна Европа обсъдиха вариантите за защита на външните граници на ЕС при провал на споразумението с Турция за бежанците.

Предложението за срещата на австрийския министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил във Фрауенкирхен.

В нея се включиха министрите на отбраната от Централноевропейската отбранителна инициатива, сред които бяха представители от Чехия, Хърватия, Унгария, Македония, Черна гора, Полша, Словакия, Словения и Сърбия.

След срещата Доскоцил подчерта, че споразумението с Турция не се прилага – много малко бежанци са върнати в тази страна, а в същото време е увеличен с 400% броят на имигрантите, пристигащи на гръцките острови.
По този начин са поставени под въпрос предприсъединителните преговори с Турция, подчерта австрийският първи дипломат и добави: „В близко време Турция може да въведе смъртно наказание и поради всички тези причини ние сме длъжни да се подготвим за момента, когато това споразумение няма да бъде в сила”.
„Не може за втори път да кажем на сънародниците си, че Европейският съюз е бил изненадан от създалата се ситуация”, подчерта Доскоцил.
„На базата на правните възможности в отделните държави трябва да се вземат мерки за защита на външните граници с военни, полицейски и граждански сили… Австрия може да изпрати в България 40 транспортни автомобила, а на Сърбия да предостави 30 камери за нощно наблюдение”, добави Доскоцил и съобщи, че министрите на отбраната на засегнатите държави могат да отправят писмено искане за финансова подкрепа от ЕС.

Участниците в срещата се договориха като следваща крачка да бъде изготвянето план за действие, заедно с вътрешните министри. Този документ ще трябва много подробно да описва как ще се реагира при спирането на прилагането на споразумението с Турция.

В тази връзка Доскоцил, заедно с вътрешния министър на Словакия Робърт Калинак, ще организират среща с министрите на отбраната и на вътрешните работи от региона. Все още не е определена датата за тази среща, но на нея ще бъдат поканени представители и от България и Румъния.

Днес участниците във форума ще участват в конференция за мироопазващите мисии на Балканите, която ще бъде открита в босненската столица Сараево.

Споразумението между ЕС и Турция бе подписано на 8-ми март тази година в Брюксел. Дни преди това съседна Република Македония затвори границата си с Гърция за имигрантите по т.нар. „Балкански маршрут”. През него миналата година минаха над 800 000 души, а от началото на тази година до затварянето още около 80 000.
Въпреки това миграционната вълна продължава. Общият брой на задържаните нелегални имигранти от началото на година в България е почти 17 000. Бежанските центрове са препълнени. В тях са настанени 5 641 души при капацитет от 5190. А 126% е заетостта на миграционните центрове от “затворен тип”, които са към МВР. В тях в момента се намират 1515 души при капацитет от едва 1200 места. За собствена сметка на външни адреси се намират 465 чужди граждани.

Запазва се тенденцията основната група задържани имигранти да са от Афганистан и по-малко от Ирак и Сирия.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder