Топ вести
26.02.2021 - Лесни стъпки за работодатели и служители за изчисляване на новата компенсация по мярката „Запази ме”
26.02.2021 - Борисов и вицепремиерът на Сърбия обсъдиха напредъка на проекти от общ интерес
26.02.2021 - Премиерът и евролидерите ще обсъдят сигурността и отбраната на Европейския съюз и отношенията с държавите от Южното съседство
26.02.2021 - 143 години от Освобождението на града отбеляза Исторически музей Белоградчик (Снимки)
26.02.2021 - Арестуваха непълнолетен с наркотици в близост до училище във Видин
26.02.2021 - Съдят бивши началници в ГДБОП за подкупи от наркодилъри срещу протекции
26.02.2021 - Видински огнеборци гасиха пожар в къща
26.02.2021 - Спипаха 23-годишен видинчанин седнал зад волана след употребата на два наркотика
26.02.2021 - Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин проведе заседание
26.02.2021 - Информация от РЗИ-Видин за разпространението на коронавируса в областта
Фотоизложба „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ се открива днес в София

Фотоизложба „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ се открива днес в София

Днес от 18 часа в Галерия „Средец“ при Министерство на културата ще бъде официално открита изложбата „Пещера Магурата – легенди от праисторията“. Фотоизложбата в престижната галерия на бул. „Ал. Стамболийски” № 17 е сред проявите, посветени на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на Министерството на културата със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство, съобщават от Министерство на културата. Автор на фотографиите от пещерата Магура е Цветан Четъшки.
Реализирането на тази фотоизложба е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера като забележителен природен феномен. От културното ведомство напомнят, че още през месец октомври 2015 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Центъра за световно наследство на посещение в България бяха Хосе Антонио Лашерас (1956-2016) – тогава директор на Националния музей и изследователски център „Алтамира”, и г-жа Пилар Фатас Монфорте, настоящият директор на Музея и изследователски център „Алтамира”. В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещерата Магура притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта.
Изложбата „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder