Фотоизложба „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ се открива днес в София

Фотоизложба „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ се открива днес в София

Днес от 18 часа в Галерия „Средец“ при Министерство на културата ще бъде официално открита изложбата „Пещера Магурата – легенди от праисторията“. Фотоизложбата в престижната галерия на бул. „Ал. Стамболийски” № 17 е сред проявите, посветени на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на Министерството на културата със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство, съобщават от Министерство на културата. Автор на фотографиите от пещерата Магура е Цветан Четъшки.
Реализирането на тази фотоизложба е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера като забележителен природен феномен. От културното ведомство напомнят, че още през месец октомври 2015 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Центъра за световно наследство на посещение в България бяха Хосе Антонио Лашерас (1956-2016) – тогава директор на Националния музей и изследователски център „Алтамира”, и г-жа Пилар Фатас Монфорте, настоящият директор на Музея и изследователски център „Алтамира”. В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещерата Магура притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта.
Изложбата „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder