Протестиращи нахлуха в бразилския парламент

Протестиращи нахлуха в бразилския парламент

Група от 60 антиправителствени демонстранти нахлуха в бразилския парламент и предизвикаха хаос.

Стигна се до сблъсък с охраната, която се опита да ги смъкне от централните места, където обикновено седят председателят на парламента и други лидери.

Не е ясно какви са точно исканията на протестиращите, макар че някои от тях скандираха лозунги срещу приватизацията, планирана от дясноцентристкото правителство на президента Мишел Темер.

В Рио де Жанейро военни полицаи използваха лютив спрей, за да спрат демонстранти, напиращи към сградата на парламента на щата, където в този момент депутатите обсъждаха мерки за икономии.

Щатът е в тежка финансова криза. Хиляди държавни служители не получават заплати или ги получават със закъснение от няколко месеца. Бразилия преживява една от най-тежките си рецесии от десетилетия.

Бразилското федерално правителство замрази сметките на Рио де Жанейро, докато щатските власти не му изплатят дължими 140 милиона реала (42 милиона долара).

Рио де Жанейро изпадна във финансова криза заради поевтиняването на петрола и други суровини, които са основен източник на приходи за щата.

Федералното правителство на Бразилия съобщи преди няколко дни, че няма да се намеси, за да помогне на изпадналия във финансова криза щат. Държавата не може да помогне на един конкретен щат, защото всички щати имат трудности, обяви министърът на финансите.

Миналата седмица в Рио също се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти. Двама души бяха задържани.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder