Съдебна процедура може да спре Брекзита

Съдебна процедура може да спре Брекзита

Британското правителство е заплашено от нова съдебна процедура, която може да спре процеса на излизане от ЕС. За нея загатнаха адвокати, които са на мнение, че напускането на съюза не означава задължително излизането на Обединеното кралство от Европейското икономическо пространство.

Кръгът за размисъл „Британското влияние“ трябва тази седмица да напише писмо до министъра на Брекзита Дейвид Дейвис, за да поиска парламентът да бъде консултиран по принадлежността на Великобритания към Европейското икономическо пространство.

Двадесет и осемте страни членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, оформят ЕИП, създадено въз основата на свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора.

Британското правителство твърди, че напускането на страната на ЕС означава и излизане от ЕИП. „Британското влияние“ обаче е на мнение, че това не е така и че Лондон първо трябва да анулира член 127 от договора за ЕИП, а това пък би изисквало одобрението на депутатите в британския парламент.

„Има много голям шанс Великобритания да се окаже в нарушение на закона, изваждайки ни от ЕИП заедно с Брекзита“, заяви Джонатан Лис, вицепрезидент на кръга за размисли.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder