ТЕМИТЕ – ИЗВЪНРЕДЕН ЕПИЗОД (ОГНЕНИЯТ АД В ХИТРИНО – РАВНОСМЕТКАТА)

ТЕМИТЕ – ИЗВЪНРЕДЕН ЕПИЗОД (ОГНЕНИЯТ АД В ХИТРИНО – РАВНОСМЕТКАТА)

Седем загинали и 29 ранени след взрив на цистерна във влакова композиция в село Хитрино. Утре предаването отново ще има извънреден епизод от Видинския съд, а причината, е че тръгва делото за взрива в Горни Лом. Делото е насрочено за 10:30 часа, но е закрито за медии.

Инцидентът, при който влакова композиция с цистерни пълни с газ се запали в шуменското село Хитрино, предизвика вълна от съпричастност в редица български общини. При взрива загинаха седем души, а десетки пострадаха. Домовете на живеещите в района на инцидента пък бяха сринати от силната взривна вълна.

От областната администрация в Шумен обявиха, че е открита банкова сметка, на която могат да се превеждат пари за пострадалите в Хитрино. Тя е в Търговска банка АД и е: BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF.

В Ловеч от днес започна благотворителна кампания за събиране на пари за пострадалото село. Във фоайето на общината на първия етаж е поставена кутия, в която ще се събират средствата, с които ще се помогне на Хитрино и жителите му. Събраната сума ще бъде внесена по сметката на Българския червен кръст (БЧК). Ръководството на община Ловеч декларира, че заедно със своите служители ще се включат в кампанията. Местната власт отправи призив и към бизнеса в района да се включат в инициативата. Набирането на средства ще продължи до края на годината.

Кметът на Карнобат Георги Димитров предложи дарение от 10 хил. лв. за възстановяване на щетите в пострадалото село. Предстои общинският съвет да обсъди и гласува предложението. Кметът припомни, че също е получил помощ в труден момент – при опожаряването на училището в Карнобат. Тогава община Поморие е отпуснала финансови средства за възстановяването на щетите.

Омбудсманът Мая Манолова също се включи в кампанията по набиране на средства. Тя ще предостави 550 ваучера за храна на стойност 11 100 лева за нуждаещи се. Ваучерите могат да се използват до края на годината. Парите за тях са събрани по време на националната кампания „Великден за всеки“, но са останали непотърсени.

От областната дирекция на МВР в Шумен обявиха, че ще съдействат на жителите на Хитрино, които са изгубили или са с унищожени и повредени лични документи, за издаването на нови. Издаването на новите документи ще бъде безплатно.

В някои общини пък отмениха част от официалните си събития. Община Видин отмени запалването на коледните светлини на елхата в града. То ще се състои на 13 декември. В Търговище християни и мюсюлмани се помолиха за спасението на пострадалите в Хитрино. В Благоевград пък отмениха предвидения за днес концерт на „Сентиментал Суингърс“ и Биг бенд „Благоевград“, който е част от програмата, подготвена от общината преди Коледа.

БЧК Разкри ДМС номер, на който може да се помогне с смс. Номерът е 14 66 с текст ХИТРИНО. Цената е 1 лев без ддс.
В предаването са ползвани кадри от youtube.com.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder