ЕК отложи връщането на визите за граждани на САЩ

ЕК отложи връщането на визите за граждани на САЩ

Ако Европейската комисия върне визите за гражданите на САЩ за една година, това би довело до загуби от 6.8 милиарда евро за европейската икономика, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент.

По неговите думи връщането на визите ще доведе до загубата на минимум 140 000 туристи годишно, което ще е спад с около 22 на 100. Сред най-засегнати от това решение биха били Италия, Испания, Франция и Холандия, допълни Аврамопулос.

Темата бе обсъдена покрай въпроса дали ЕК отчита, че е длъжна да издаде препоръка за връщането на визите, след като САЩ все още изискват такива от гражданите на пет държави от Европейски съюз – България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

„Положението не е приятно, призовавам ви за търпение до приключването на прехода с администрациите в САЩ, след това ще поставим въпроса възможно най-ясно. Пътят напред не е лесен, досега няма напредък“, каза еврокомисарят по повод преговорите с Вашингтон за пълната отмяна на визите за САЩ за всички граждани на ЕС.

В последвалия дебат групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова Еврокомисията да издаде делегирания акт. Социалистите и демократите пък определиха действията на комисията като неприемливи. Според тях с идването на власт на правителството на новоизбрания президент Доналд Тръмп възможностите за постигането на решение намаляват. Социалистите и демократите отбелязаха, че може да отнесат въпроса до Съда на Европейския съюз.

Евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова посочи, че е крайно време ЕК да вземе решителна позиция. По нейните думи различното отношение към гражданите на ЕС е недопустимо. „Бездействието на ЕК създава усещането за двоен стандарт и различни класи европейци, подронва доверието на гражданите от засегнатите държави“, добави Хюсменова.

Според евродепутата от БСП Момчил Неков Еврокомисията предпочита да наруши законодателството и да дискриминира гражданите на тези пет държави. Колегата му Андрей Ковачев от ГЕРБ добави, че за България постигането на пълна визова реципрочност е приоритет.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder