Конфискува къщата на Хитлер

Конфискува къщата на Хитлер

След години спорове австрийският парламент прие закон, разрешаващ конфискуването на къщата, където е роден Адолф Хитлер през 1889 г.

Собственичката Герлидне Помер многократно е отказвал да продаде сградата в град Браунау.

Пенсионираната госпожа Помер ще получи компенсация.

Все още не е ясно какво ще направи правителството със сградата, която е била къща за гости.

От много години правителството плаща щедър наем на госпожа Помер в опита да спре превръщането на триетажната сграда в притегателен център за туристи неонацисти.

В миналото къщата е била използвана от местна благотворителна организация като дневен център и работилница за хора със специални нужди. Но организацията е била принудена да се премести преди няколко години, когато госпожа Помер спряла ремонта на сградата.

Бъдещето на къщата е обект на дебати, а мненията се простират от най-крайното – да бъде съборена, до това тя да бъде запазена, но да се промени предназначението й. „За“ събарянето й е и вътрешния министър Волфганг Соботка. Историци, помолени за становище, казват, че това би било равносилно на отричането на нацисткото минало на Австрия. От редица културни организации твърдят, че сградата е част от историческия център и затова е защитена.

Хитлер е роден в стая под наем на последния етаж на сградата, която се намира близо до австро-германската граница, на 20 април 1889 година. Под управлението на нацистите къщата привлича вълна от туристи, когато те започват да губят властта, тя е затворена. Местни жители казват, че тя все още привлича неонацисти в Браунау на Ин, въпреки усилията на властите да се предпазят от това.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder