Опасно свлачище край Лом

Опасно свлачище край Лом

Общинското управление в Лом съобщи, че земните маси са се раздвижили между селата Орсоя и Сливата, появили са се пукнатини, има и нагъвания по пътя за Видин. Местната администрация е подала сигнал за свлачището в МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура” и Областната управа в Монтана и настоява районът да бъде огледан от специалисти.
Свлачището между селата действа от десетилетия, опасно е и е нанесло вече големи щети, напомнят местните. През 1980 г. земните маси под Орсоя са отвориха и за няколко часа погълнаха почти половината село. С помощта на армията тогава хората бяха евакуирани от домовете си и не бяха дадени жертви, но много къщи, улици и обществени сгради бяха сринати.
След бедствието държавата обезщети останалите без къщи хора и закри село Орсоя, но част от жителите му, предимно възрастни, останаха в напуканите си къщи. Сега живеят около 40 души. Свлачището е било забелязано преди няколко дни от кмета Димитър Иванов на село Сливата , който веднага информирал общината в Лом.
Специалистите смятат, че има видими напуквания по короната на свлачището и отместване на пътя Лом – Видин, но опасност за хората няма. Според общинарите е необходима незабавна оценка на геофизици. До момента в област Монтана са регистрирани 50 свлачища, а 36 от тях са в община Лом.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder