Огнищата с птичи грип се увеличават

Огнищата с птичи грип се увеличават

В борбата с инфлуенцата по птиците ще бъдат включени и затворници

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това е било съобщено на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе вчера, 4 януари, в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В края на миналата година данните бяха за 15 установени огнища, което означава, че към момента усилията на институциите и предприетите мерки не дават достатъчен резултат.

Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода, съобщиха от БАБХ. На заседанието е станало ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици. Констатирани са 26 огнища на заболяването в 9 области на страната – това са Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

На заседанието е било обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Екип:ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder