Данъчни проверки по зимните курорти

Данъчни проверки по зимните курорти

Масови данъчни проверки започнаха в зимните ни курорти в началото на годината, съобщиха от Националната агенция за приходите.
Стотици инспектори на НАП съвместно с екипи от МВР ще направят скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите.
Също така ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. Под наблюдение ще са подложени също борси и тържища в близост до курортите.
Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 000 проверки, съобщават от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, което освен движението на рискови стоки, проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.
По време на проверката данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти, чиито обороти се отличават значително от средните за съответния регион.
Ще бъде използван и подходът на така нареченото открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди, и при значима разлика агенцията може да направи ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица – собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти.
Зимната кампания на НАП е продължение на аналогичния подход, използван през лятото по Черноморието. Тогава за три месеца оборотите в летните курорти надхвърлиха 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с близо 10 на сто, а приходите от ДДС на звената на НАП във Варна и Бургас нараснаха с близо 40 млн. лева, напомнят от приходната агенция.
„През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Контролните мерки спрямо търговски обекти в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим“, заявил Васил Панов, директор на „Данъчно-осигурителен контрол“ в НАП.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder