Още пет нови огнища на птичи грип

Още пет нови огнища на птичи грип

До момента са остановени 31 огнища на заболяването Инфлуенца по птиците у нас по последни данни. Това съобщи д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ. „За пръв път в България и Европа има толкова силно патогенен щам, който засяга много бързо голям брой птици“, съобщи д-р Петкова. Вирусът се разпространява много бързо, метеорологичните условия са предпоставка за това.
„Предприели сме абсолютно всички мерки, свързани с добива, преработката и реализацията на птичето месо, както и на продуктите, които се добиват от птиците и яйцата. Има засилен контрол в кланиците. Няма опасност от консумация на птиче месо, но все даваме някои препоръки, които е важно да се спазват от потребителите – да не се консумира сурово полусурово месо, да преминава термична обработка на минимум 70 градуса, това важи за всички птичи продукти, включително и яйцата“ коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните.
Д-р Петя Петкова информира, че не трябва да има паника, защото при регистрирания щам няма данни за заболели хора. Има опасност за хора, които са болни от грип и влизат в контакт със заразени птици. Също така призова да се спазва много добра лична хигиена.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder