Ако някой бърка името ви…

Ако някой бърка името ви…

Заобиколени от десетки колеги ежедневно, често хората бъркат имената на другите. От това може да се яви проблем. Понякога е обидно – всеки знае от опит.
Как да постъпим, ако някой бърка името ни при диалог, без да затрудним обстановката и да го накараме да се почувства зле? На този въпрос предлага отговор авторката Ейн Кейн в Business Insider. Тя често е имала проблем с произнасянето на фамилното й име в САЩ – името е от ирландски произход. Освен това медийната мрежа PBS наскоро информирала, че във все по-мултикултурния свят, в който живеем, грешното произнасяне на имена на деца в училищната класна стая може да повлие негативно на отношението към тях на другите и на представянето им.
Според експерта по етикет Дайан Готсман правилният метод в професионална среда е да проведем лек разговор в отговор на грешката. Важно е учтиво да изясните нещата от самото начало, така че да нямате в бъдеще все по-неадекватни разговори, съветва тя. Просто бъдете честни и информирайте човека отсреща за правилната версия на вашето име още първия път, когато го чуете да го казва грешно, продължава Готсман.
Например, чрез следния разговор:
Събеседник 1: Радвам се да ви видя, Йолита.
Събеседник 2: И аз. Всъщност името ми е Юлита, с „Ю“. Хората го бъркат много често. И аз се радвам да ви видя, Даниел.
Събеседник 1: О, извинявам се за грешката!
Събеседник 2: Няма проблеми. Предположих, че ще е добре да ви кажа…
Друга полезна техника, ако Събеседник 2 отново започне да казва грешно името и е забравил корекцията, е да се разкаже история в негово присъствие, в която Събеседник 1 произнася собственото си име. Например с: „И един приятел ми каза: Юлита, не мога да повярвам, че си предприела това и… „.
Друг изпитан метод е кореспонденцията с имейли, при която имената се изясняват.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder