Учени изобретиха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до меко

Учени изобретиха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до меко

Учени от университета на Мичиган, САЩ, са изобретили нов метаматериал, способен да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното.
Метаматериалите са изкуствени материали, които могат да бъдат приспособени за специфични цели и да вършат невероятни неща, каквито не е в състояние да сътвори природата.
Любопитното е, че специалните им качества не зависят от продукта, от който са направени, а от структурата им. Въз основа на това учените могат да създават метаматериали, способни да заменят оптичните лещи, да правят предметите невидими или за производство на изключително здрави и същевременно много леки автомобилни части.
Специалното качество на новия метаматериал е способността му да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното под въздействието на лек натиск.
Учените предвиждат редица вълнуващи приложения на въпросния метаматериал. Той може да се използва в ракети за многократна употреба, които запазват твърдостта си при изстрелването и „омекват“ при кацане, за велосипедни гуми, чиято твърдост се променя в зависимост от терена, или за автомобилни волани, които стават меки при удар и функционират като въздушни възглавници.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder