Продължителните студове се отразяват пагубно за пчеларството

Продължителните студове се отразяват пагубно за пчеларството

Заради продължителните студове вече има регистрирани случаи на сериозна смъртност при пчелните семейства. Някои от пчеларите са загубили по 1/3 от пчелните си семейства.
Потвърди и Андрей Андреев, който е член на управителния съвет на Сдружение „Родопска пчела“. „Загуби има. Лично при мен от 18 кошера, четири вече са извън строя. Тепърва ще събираме информация от колегите“, отбеляза Андрей Андреев, който е от смолянското село Момчиловци. Според него смъртност при пчелите се е наблюдавала още през месеците октомври и ноември, когато някои пчелари са загубили над 70% от единиците си.
„Има куп неблагоприятни фактори, като лоши климатични условия, липса на паша, а от там и ранното прекъсване на яйценосната дейност на майките, последвано от зазимяване на предимно слаби и средни по сила пчелни семейства, се очертава едно трудно зимуване, още повече като прибавим и продължилия над 40 дни студ“, каза Андреев.
Пчеларите обясняват, че когато температурите са под 8-10 градуса, пчелите не напускат гнездото и не излизат навън, където извършват масови очистителни облитания, а такива е било добре да се състоят поне веднъж на 30-40 дни. За съжаление, последните подобни облитания са регистрирани миналата година в началото на декември.
„Когато прекалено дълго пчелите задържат екскрементите си, има вероятност те да получат диария, която да благоприятстват развитието на чревни паразити, които могат да се окажат пагубни за пчелната колония“, подчертава Андреев.
Точната информация за състоянието на бранша, ще стане ясно в края на март, началото на април. Надеждите на пчеларите на този етап са, да се сбъднат прогнозите за затопляне на времето, за да могат пчелите да излязат от кошерите.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder