Топ вести
21.05.2019 - Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове
21.05.2019 - ЕК приветства окончателното приемане от Съвета на нови правила за пластмасовите изделия за еднократна употреба
21.05.2019 - Предадоха на съд мъж, убил майка си по особено мъчителен начин и с особена жестокост
21.05.2019 - Мъж ударил два пъти в главата митничар на „Капитан Андреево“
21.05.2019 - 10 години затвор за родители, дрогирали и снимали бебето си в порнографски клип
21.05.2019 - Борисов инспектира строежа на храм „Св. Прокопий Варненски“
21.05.2019 - Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари, за да приберат тялото му в България
21.05.2019 - Полицията задържа трима видинчани за притежание на наркотици
21.05.2019 - Българската банкерка, участвала в корупционна схема за милиарди долари, призна вината си
21.05.2019 - Жена загина в катастрофа на пътя Монтана – София
МИГРАЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МИГРАЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

През последните няколко години Европейският съюз изработи нов подход към миграцията и създаде обща европейска система за убежище.  Порталът на ЕС за имиграцията (http://ec.europa.eu/immigration/) предоставя на потенциалните имигранти и на лицата, които вече живеят в Европа, практическа информация за преместването в ЕС.

За утвърждаване на позицията на ЕС като център за високи постижения в областта на образованието и професионалното обучение, Съюзът хармонизира условията за приемане на граждани на страни извън ЕС, които желаят да се обучават за придобиване на висша образователно-квалификационна степен (студенти); участват в признати програми за средно образование (ученици); участват в неплатени стажове (стажанти) и участват в национални или европейски образователни програми.

Научните изследвания са от голямо значение за насърчаване на растежа и конкурентоспособността. За да укрепи своята позиция на център за международни научни изследвания, ЕС трябва да привлече повече изследователи от цял свят. За целта е създадена ускорена процедура за прием на изследователи, които са били поканени да работят в страна от ЕС от одобрена организация за научноизследователска дейност. Те получават разрешително за пребиваване, което автоматично им предоставя правото да работят като изследователи.

ЕС признава значението и на трудовата миграция за насърчаване на своето икономическо развитие и за преодоляване на недостига на работна ръка и умения и на демографските предизвикателства, пред които е изправен. Ето защо бяха въведени мерки, които да улесняват някои категории имигранти, като например висококвалифицирани работници, да влизат на територията на Съюза. Привличането на висококвалифицирани работници имигранти е от съществено значение за по-нататъшното укрепване на конкурентоспособността на ЕС.

Справяне с незаконната имиграция

За последните две години Европа беше свидетел на най-голямото масово движение на хора след Втората световна война. Повече от 1 милион бежанци и мигранти пристигнаха в Европейския съюз. Една голяма част от тях са такива, бягащи от война и терор в Сирия и други проблемни страни. Европейският съюз прие различни мерки за справяне с бежанската криза, включително стъпки за разпределяне на бежанците, които са вече в ЕС в съседни държави, но и връщане на тези, които не отговарят на изискванията за осигуряване на убежище.  Беше публикуван деветият доклад за разпределение и предоставяне на убежище, който предоставя актуализирана информация за действията, предприети от различни заинтересовани страни за предоставяне на схеми за разпределение и интеграция.  Повече информация е публикувана тук: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-218_en.htm

Европейският съюз е предприел мерки срещу мрежите на трафик на хора и контрабандистите на имигранти. Трафикът на хора се определя като престъпление, а Съюзът от своя страна предприема мерки за помощ и закрила на жертвите на трафик на хора. Друг аспект е черният пазар на труда, който не само привлича незаконни имигранти, но също така допринася за тяхната експлоатация.  С оглед на това бяха въведени по-строги санкции за работодатели, които наемат недекларирани работници имигранти.

Връщането на незаконни имигранти в страната им на произход е също важна част от една устойчива и надеждна имиграционна политика. Стандартите и процедурите за връщане на гражданите на страни извън ЕС, вземат под внимание техните права и преди всичко дават правото на тези имигранти да напуснат доброволно неговата територия.

Финансиране на ЕС 

ЕС предоставя възможност на държавите членки за финансиране, за да се подкрепят усилията им за ефективно управление на бежанската криза и имиграцията, по-специално за интегрирането на законно пребиваващите имигранти и за връщането на незаконните имигранти.

Европейският съюз е създал различни фондове за интеграция, които подкрепят инициативи на национално и европейско равнище, като например междукултурно обучение на гражданското общество, курсове по езици и гражданска ориентация за имигранти и мерки в страни извън ЕС.   Един от тях е фондът „Убежище, Миграция и интеграция“, който допринася за ефективното управление на миграционния оток и за създаването и осъществяването на обща имиграционна политика. Повече информация за Фонда, както и за отворените покани за кандидатстване с проектни предложения към него, е публикувана тук: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/index.html

Източници:

  1. Служба за публикации на ЕС
  2. https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/

Информационен център „Европа Директно-Видин“ се управлява от Фондация за регионално развитие, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Информацията и мненията, публикувани в тази статия, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз.

Информационен център „Европа Директно – Видин“
Адрес: гр. Видин 3700, ул.“ Генерал Скобелев“, № 6
Тел. 094 9 230 30, е-mail: europedirect.vd@gmail.com
www.europedirect-vidin.eu
https://www.facebook.com/europedirectvidin https://twitter.com/europedirectvd

Съфинансирано от Европейския съюз  

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder