Проф. Атанас Тасев: България трябва да забрави проекта „Южен поток“, а да си развива газовия хъб

Проф. Атанас Тасев: България трябва да забрави проекта „Южен поток“, а да си развива газовия хъб

България трябва да забрави проекта „Южен поток“, а да си развива газовия хъб. Това, обаче, няма да може без руски газ, обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев. „В момента, когато „Южен поток“ беше прекратен, възникна идеята за газовия хъб „Балкан“. Така че, оттук нататък ние трябва да говорим за газов хъб „Балкан“, в който една от съществените части е доставката на руски газ по една или може би две от предвидените първоначално 4 тръби до „Паша дере“ в района на Варна. Така че, има съществена промяна в подхода“, съобщи проф. Тасев.
„През лятото имаше една голяма международна конференция, в която бяха обявени намеренията на България, бяха представени предварителните варианти за трасе на газа през страната в рамките на новия проект – газовия хъб „Балкан“, един от които е северната част, който фактически повтаря трасето на „Южен поток“, само че, вече с една тръба“, разясни енергийният експерт.
Проф.Тасев каза, че в последните дни има промяна на настроението на ЕК по отношение на реализацията на доставки на газ от Русия.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder