Астрономи откриха 7 планети с условия за живот около близка звезда

Астрономи откриха 7 планети с условия за живот около близка звезда

През май 2016 година астрономи съобщиха, че са открили 3 планети в орбита около ултра студеното джудже TRAPPIST-1. Подпомаган от данните на множество наземни телескопи, инфрачерненият телескоп Спитцър доказа съществуването на 2 от тях, но откри и още 5 нови планети с близки до земните размери.
Самите планети са разположени толкова близо една до друга, че човек, намиращ се на някоя от тях, би виждал геологични форми и дори облаци на съседните планети. Орбитата на най-външната от седемте планети пък е по-близка до TRAPPIST-1, отколкото орбитата на Меркурий до Слънцето.
Наблюденията с телескопа са показали, че всичките планети са скалисти и с близки до земните размери, като най-външната от тях вероятно е леден свят. Температурата на 3 от екзопланетите може да е подходяща за наличието на течна вода върху повърхността, макар че има данни за наличието й и на седемте небесни тела.
Освен това, планетите са така разположени спрямо звездата си, че в едното им полукълбо е вечна нощ, а в другото – вечен ден.
В момента планетната система TRAPPIST-1, която е разположена на около 40 светлинни години от Земята, се наблюдава с космическия телескоп „Хъбъл“, за да се установи дали има атмосфера на планетите.
„Въпросът вече не е „дали“, а „кога“ ще бъде намерена следващата Земя“, каза директорът на научните мисии на НАСА Томас Цурбухен по време на специалната пресконференция и допълни: “ Отговорът на въпроса „сами ли сме“ е най-важният приоритет в науката и откриването на толкова много планети с потенциал за живот е забележителен напредък в търсенето му“.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder