Топ вести
21.04.2018 - Да избягаш от родината! Хиляди българи търсят по-добър живот в Гърция (видео)
21.04.2018 - 29 годишен влиза в надпреварата за община Макреш (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Мария Димитрова – „Зов Нюз“ : Заплашиха ме след като направих интервю, с внука на хванатата жена с наркотици, на летището в Цюрих (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Димитър Стоянов от „Биволъ“: Недоумявам как години наред органите на реда във Враца не предприеха нищо срещу ОПГ, разпространяваща наркотици (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - „Welcome to Loutraki“ – BG version (Темите – сезон 5 )
20.04.2018 - Премиера: Темите – сезон 5 (Екипът на предаването на гости в слънчево Лоутраки)
20.04.2018 - БДЖ предварително ще продава билети за празниците
20.04.2018 - Проведе се първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
20.04.2018 - Григор Димитров на полуфинал в Монте Карло
20.04.2018 - Румен Радев от Монтана: „Трябва да спрем да говорим, че Северозападът е най-бедният регион в Европа и България“
Астрономи откриха 7 планети с условия за живот около близка звезда

Астрономи откриха 7 планети с условия за живот около близка звезда

През май 2016 година астрономи съобщиха, че са открили 3 планети в орбита около ултра студеното джудже TRAPPIST-1. Подпомаган от данните на множество наземни телескопи, инфрачерненият телескоп Спитцър доказа съществуването на 2 от тях, но откри и още 5 нови планети с близки до земните размери.
Самите планети са разположени толкова близо една до друга, че човек, намиращ се на някоя от тях, би виждал геологични форми и дори облаци на съседните планети. Орбитата на най-външната от седемте планети пък е по-близка до TRAPPIST-1, отколкото орбитата на Меркурий до Слънцето.
Наблюденията с телескопа са показали, че всичките планети са скалисти и с близки до земните размери, като най-външната от тях вероятно е леден свят. Температурата на 3 от екзопланетите може да е подходяща за наличието на течна вода върху повърхността, макар че има данни за наличието й и на седемте небесни тела.
Освен това, планетите са така разположени спрямо звездата си, че в едното им полукълбо е вечна нощ, а в другото – вечен ден.
В момента планетната система TRAPPIST-1, която е разположена на около 40 светлинни години от Земята, се наблюдава с космическия телескоп „Хъбъл“, за да се установи дали има атмосфера на планетите.
„Въпросът вече не е „дали“, а „кога“ ще бъде намерена следващата Земя“, каза директорът на научните мисии на НАСА Томас Цурбухен по време на специалната пресконференция и допълни: “ Отговорът на въпроса „сами ли сме“ е най-важният приоритет в науката и откриването на толкова много планети с потенциал за живот е забележителен напредък в търсенето му“.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder