Светът е изправен пред най-тежката хуманитарна криза от 1945 година, предупреждава ООН

Светът е изправен пред най-тежката хуманитарна криза от 1945 година, предупреждава ООН

ООН приканва за спешна мобилизация на средства в размер на 4,4 милиарда долара до юли за Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен, за да се избегне катастрофа. „В противен случай много хора предсказуемо ще умрат от глад“, информира Стивън О‘Брайън от ООН.“Без колективни и координирани глобални усилия, хората просто ще умрат от глад. Много повече ще страдат и умират от болести“, добави още той.
По думите на О’Брайън конфликта в Йемен е една от най-големите хуманитарни кризи в света. Там от помощи се нуждаят близо 2/3 от населението или 18,8 милиона души. От месец март 2015 година конфликтите в Йемен са взели повече от 7400 жертви. Само за последните два месеца от най-бедната държава в арабския свят са избягали над 48 000 души. За тази страна са необходими общо 2,1 милиарда долара, които ще бъдат използвани за дарение на хранителни продукти и лекарства.
Най-младата нация в света – тази на Южен Судан, е в най-страшното си състояние. И там бедстват множество хора, а насилието продължава. По думите на Стивън О‘Брайън повече от 7,5 граждани на Судан се нуждаят от подкрепа. Повече от половината от населението на Сомалия или 6,2 милиона души, също са в очакване на хуманитарна помощ и защита. Около 2,9 милиона от тях гладуват, като близо 1 милион деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване.
„Това, което видях и чух по време на посещението ми в Сомалия беше изтощително – жени и деца, които ходят в продължение на седмици в търсене на храна и вода,“ съобщи Стивън О’Брайън пред Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. „Те са загубили своя добитък, водните източници са пресъхнали и нямат какво да оцелеят“, разказа още той.
В североизточната част на Нигерия 10,7 милиона души имат нужда от дарения заради силната продоволствена несигурност. Най-спешната хуманитарна ситуация, засягаща областта, беше предизвикана от бунтовниците „Боко Харам“, водейки сблъсъци в Нигерия от 2009 година. Политическата нестабилност и климатичните промени също са мощни фактори за кризата. Тамошният сблъсък отне над 20 000 живота, а повече от 2,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си.

Източник:National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder