Учени създадоха изкуствена ретина

Учени създадоха изкуствена ретина

Екип от учени създадоха специален имплант за ретина, който вече успешно е възвърнал зрението на плъхове.
Пробите дават надежда, че такъв вид техника би могла да се използва и при хора. Очаква се експериментите с хора да се проведат по-късно тази година.
Специалният имплантът работи като преобразува получената светлина в електрически сигнал, който стимулира нервите в ретината. Той са очаква да бъде особено успешен при пациенти, страдащи от различни форми на ретинална дегенерация, включително и ретинална пигментоза, при която фоторецепторите на клетките спират да работят, довеждайки до слепота.
Изследователите от Италианския технологичен институт, разработи новия метод на третиране на подобни заболявания, включващ имплантирането на изкуствената ретина, която трябва да замени увредената. Самият имплант е направен от тънък слой електропроводим полимер. Той е бил тестван върху плъхове, предразположени към дегенерация на ретината. Месец след поставянето на импланта животните са тествани за това има ли промяна в чувствителността им към светлина в сравнение със здрави индивиди.
Изследванията са показали, че импланта е въздействал върху „остатъчните невронни вериги в дегенериралата ретина“, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се обясни как това се случва на биологично равнище.
Макар и да няма гаранция, че този модел ще е успешен и при хора, учените се надяват на положителни резултати и след експериментите с хора по-късно тази година. „Планираме да извършим опити с хора през втората половина на тази година и да съберем предварителните резултати през 2018 година. Това може да бъде повратна точка в лечението на изключително инвалидизиращи ретинални заболявания“, обясни д-р Грация Петриле, участвала в изследването.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder