Германия прие закон за таксите по магистралите

Германия прие закон за таксите по магистралите

Горната камара на германския парламент е приела спорен закон, налагащ пътни такси за използването на магистралите в страната. Съседните държави смятат , че тези такси представляват дискриминация срещу чуждестранните шофьори.
Законът е приет след компромис с Европейската комисия, постигнат миналия месец, след като тя заплаши да съди Германия, ако таксите не бъдат направени справедливи и за чужденците. Законът включва по-ниски такси за краткосрочните винетки, които посетителите използват предимно. Цената за едногодишен достъп ще бъде 130 евро за германски и чуждестранни автомобили, но регистрираните в Германия шофьори ще получават възстановяване на въпросните средства, благодарение на съответното намаляване на данъка върху колите им.
Плановете на германската столица предизвикаха недоволство в съседните страни като Австрия, Белгия и Холандия, които смятат, че таксите ще важат единствено върху чуждестранни автомобили. „Не е добър знак за Европа, че Германия въвежда таксата“, съобщи депутатът от горната камара на германския парламент от партията на „Зелените“ Винфрид Кречман, определяйки я за „данък-чужденец“, който може да нанесе „големи политически щети“.
Граничните германски провинции твърдят, че таксата ще намали туризма и търговията със страните съседки. Но министърът на транспорта Александър Добринд отхвърли критиката, сочейки, че по-голямата част от презграничния трафик се осъществява по по-малките пътища, на които няма такси .
Австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид съобщи, че ще обжалва решението, определи поведението на Европейската комисия за „скандално“, а таксата за „дискриминация на основата на националността“.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder