Противозачатъчни влошават женското здраве

Противозачатъчни влошават женското здраве

Едно от най-разпространените средства за контрацепция – противозачатъчните хапчета, имат негативен ефект върху общото здраве на жените. Това стана ясно от мащабно проучване на шведски учени от института „Каролинск“ и Стокхолмското икономическо училище.
„Независимо от факта, че 100 милиона жени по света използват противозачатъчни хапчета днес ние знаем изненадващо малко за ефекта на хапчето върху женското здраве. Научната основа е много ограничена по отношение на ефектите от контрацептива върху качеството на живот и депресията“, заяви проф. Анджелика Линден Хиршберг от отдела за женско и детско здраве към института „Каролинск“, цитирана от научното издание „Сайънс дейли“.
В рамките на изследването 340 здрави жени на възраст между 18 и 30 години в продължение на три месеца са получавали или плацебо, или противозачатъчно хапче, съдържащо етинилестрадиол и левоноргестрел – най-често срещаните форми на противозачатъчни хапчета в Швеция и редица други държави.
По време на експеримента нито доброволките, нито лекарският екип са знаели коя жена какво хапче приема. В края на проучването е станало ясно, че дамите, които приемат противозачатъчни, оценяват качеството си на живот като значително по-ниско от тези, получавали плацебо. Контрацептивите са повлияли негативно най-вече на аспекти като настроението, самоконтрола и енергичността. От друга страна обаче хапчетата не са повлияли на засилването на симптомите на депресия.
Авторите на изследването предупреждават, че тъй като промените, настъпили след хапчетата са относително малки, данните от тяхното проучване трябва да бъдат интерпретирани по-внимателно. Противозачатъчните, използвани при изследването, са предпочитани в много държави, тъй като се смята, че имат най-малък риск за здравето. Учените обаче посочват, че тяхното проучване е валидно само за този вид контрацепция и не разглежда други видове хапчета.

Източник: БГНЕС

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder