Прокуратурата и ГДБОП неутрализираха престъпна група за лихварство и рекет

Прокуратурата и ГДБОП неутрализираха престъпна група за лихварство и рекет

На 18 април 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец. Стефан И., Радослав Р., Светослав М., Дилян М. и Димитър П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната. Операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и СП за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в с. Галиче, Сливен, Разград.
Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо нередовните платци е прилагала силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и превозни средства.
За момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред органите на реда, в т.ч. пред съдия. При направените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Част от тях са събрани чрез прилагане на СРС.
Радослав Р. е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Димитър П. до момента е бил с чисто съдебно минало.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 20 април 2017 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на всеки от един от тях.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder