3 май – Световен ден на свободата на пресата

3 май – Световен ден на свободата на пресата

На 3 май се отбеляза Денят на свободата на пресата, в който международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.
Свободата на пресата е една от основните ценности на демократичната държава. Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печат.
През 1993 г. ООН постанови 3 май да бъде световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта от важността на темата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.
В официалното си обръщение председателя на Европейския парламент Антонио Таяни каза:
„Истинската демокрация не може да съществува без свободата на медиите. Без тази свобода не може да има политически контрол, прозрачност, борба с корупцията, добро управление, свобода на вземане на решения.“
„Европейският парламент винаги ще защитава тези, които са били несправедливо наказани, като осъжда всякакви опити за цензура на журналисти!“ – добави Антонио Таяни.
В своето обръщение председателя на Европейския парламент разясни, че когато се говори за свобода на печата, трябва да се обърне специално внимание на интернет като източник на знание, а не като източник на безпокойство, най-вече заради лесното разпространение на фалшиви новини.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder