76 години от рождението на Борис Гуджунов

76 години от рождението на Борис Гуджунов

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 година в град Пазарджик. Той е един от най-популярните поп певци в България. Завършва ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ и едновременно Школата за естрадни изпълнители при Българското национално радио. За кратък период от време е солист на Сребърните гривни. По-късно е солист на оркестър „София“. Прави гастроли в Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Куба, Алжир и Япония. Пише и текстовете на някои свои песни.
Той е един от малцината, които остават живи в самолетната катастрофа на 21 декември 1971 година, при която загива Паша Христова. За дълъг период от време след това изчезва от сцената. През 1990-те години заедно с Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават триото „Бо Бо Бо“. През 1998 година получава Голямата награда „Златният Орфей“ за цялостното си творчество. Работи съвместно с композиторите Зорница Попова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Найден Андреев.
Дуетните му песни „Хора и улици“ – с Мими Иванова, и „За кой ли път“ – с Тони Димитрова, са едни от най-големите му хитове. Има и два дуета с Мария Нейкова – „Семейство Капулети“, и Маргарита Хранова – „Към теб, любов“, записан в албума ѝ „Марги и приятели“ от 1999 година, но и двата не са толкова известни и хитови.
Борис Гуджунов навърши 74 години и посрещна рождения си ден в болница. След тежко боледуване на 14 юни 2015 година легендарният български изпълнител почина.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder