Всеки втори млад лекар не е мотивиран да се реализира у нас

Всеки втори млад лекар не е мотивиран да се реализира у нас

Над 60% от младите ни лекари не са мотивирани да останат да се реализират професионално в България. Това сочат данни от проведена анкета сред медиците от БЛС и здравната платформа Medical news, с подкрепата на Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), относно проблемите в системата на специализация в здравеопазването.
Анкетата е проведена в 15 дневен период, в месец май и в нея взеха участие 515 млади специалисти от цялата страна.
Повече от половината анкетирани отбелязват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лева по време на специализацията. Всяка година около 500 специалиста напускат държавата ни, за да намерят по-добри условия на труд. Според изследвания на Институт „Отворено общество” и анализи на собствени проучвания на БЛС, сред първите причини за тази миграция са: ниско заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.
Почти половината млади лекари у нас намират за несправедлив начина за прием на специализанти. Те предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.
Друг проблем, посочен от младите лекари са недостатъчните места за специализация, както и липсата на обобщена и леснодостъпна информация за актуални конкурси и приеми на бъдещи специалисти. Според д-р Радислав Наков, специализант по гастроентерология и редовен докторант, необходимо за развитието на младите специалисти е създаването на единна система за обявяване местата за специализация, за да може процедурата по кандидатстване да бъде максимално улеснена и справедлива за бъдещите лекари.
Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за провеждане на следдипломните обучения, а 20,8% категорично заявяват, че искат болницата, в която специализират да е многопрофилна. Според младите специализанти, тази тенденция може да бъде променена с нововъведения в обучителния процес в специализираните лечебни заведения и извънболничната помощ и да се намери начин всички специалности да станат еднакво атрактивни за младите.
Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев основна цел на всички отговорни и засегнати институции, трябва да бъде задържането на младите лекари в страната и връщането им от чужбина. „Нашите медици търсят професионална реализация без тежки нормативни и материални притеснения. Примамва ги възможността за финансова стабилност и адекватни условия на труд. Ето защо отворена врата за връщането им и задържането им в родината е адекватното заплащане на тяхната работа, създаване на нормални условия на обучение и труд и възможности за кариерно израстване“, споделя д-р Грозев.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder