Мощна експлозия близо до българското посолтво в Кабул

Мощна експлозия близо до българското посолтво в Кабул

Повече от 10 души са загинали и над 100 са били ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в афганистанската Кабул.
Говорител на афганистанското министерство на вътрешните работи съобщи, за най-малко 50 убити и ранени.
Атентатът бе извършен близо до германското посолство в центъра на столицата. Само не метри е и българското посолство. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна.
Най-малко 40 души са убити или ранени в резултат на мощния взрив, който разтърси Кабул тази сутрин.
Съгласно данните, представени от говорител на Министерството на вътрешните работи в Кабул, към момента не е възможно да бъде конкретизиран точният брой на загиналите, но такива има. Представител на Министерството на здравеопазването обясни, че в резултат на експлозията са пострадали най-малко 60 души.
Атентатът бе извършен близо до германското посолство в Кабул. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна. Българското посолство се намира само на 500 м от мястото на атентата. Няма пострадали български служители, но има материални щети по сградата на посолството ни. В района на взрива се намират и президентският дворец.
Мощната експлозия е избухнала в дипломатическия квартал на Кабул около 8.30 ч. местно време (7.00 ч. българско време), потвърдиха от Министерството на отбраната.
Няма пострадали членове на персонала на българското посолство. В резултат на взрива са нанесени материални щети на сградата на дипломатическото ни представителство и съседните сгради.
В момента в Афганистан имаме контингент от 108 души, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул, но в друг район.
„Правителството е в течение. Задействан е плана за евакуация в българското посолство“, потвърди вицепремиерът и министър Каракачанов и добави, че по план служителите трябва да отидат в Британското посолство. Tой уточни, че там работят 7 служители.
Местните власти са отцепили района. Обстоятелствата за инцидента се изясняват. Подозира се експлозия на кола-бомба, но няма информация нападението да е било насочено конкретно към българската мисия, уточняват от военното министерство.
Двама японски дипломати са пострадали леко при атентата. Прозорците на японското посолство били изпочупени.
Сградата, където се помещава афганистанското й представителство, също е понесла щети. Прозорците на първия етаж били изпочупени.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder