91 години от рождението на Мерилин Монро

91 години от рождението на Мерилин Монро

Мерилин Монро, родена като Норма Джийн Мортенсън е американска актриса и модел, чиято външност я прави един от най-популярните секссимволи на 50-те години на XX век. Ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в попикона. Тя е носителка на две награди „Златен глобус“ и е номинирана за две награди БАФТА“. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.
Норма Джийн Мортенсън е родена в Лос Анджелис на 1 юни 1926 г., трето дете на Гладис Пърл Бейкър. Моминското име на Гладис е Монро. След много тежко детство прекарано в различни приемни семейства и сиропиталища, Монро едва навършила 16 години се омъжва за 21-годишен работник във фабрика Джеймс „Джим“ Дохърти. Така тя напуска гимназията и се превръща в домакиня. По-късно заявява, че „бракът не ме накара да се чувствам тъжна, но не ме направи и щастлива“.
Докато работи в авиационната фабрика за муниции „Рейдио Плейн“, в края на 1944 година, Норма Джийн се среща с военния фотограф Дейвид Коновър, който я кани да работи за него като модел. Подписва договор с агенцията Блу Бук през август 1945 година. В началото на 1946 година, само 6 месеца след като започва работа като фотомодел, тя вече се е появявала на корицата на 33 различни списания.
Впечатлен от успеха ѝ, директорът на агенцията урежда среща с актьорска агенция през юни 1946 година.
През август 1946 г. заедно с Бен Лион, представител на 20th Century Fox, избират сценичното име „Мерилин Монро“.
През септември 1946 г. тя се развежда с мъжа си Дохърти, който се противопоставя на нейната кариера и я принуждава да направи избор между семейството и кариерата си.
Монро не получава филмови роли по време на първите месеци от договора си и използва времето за уроци по актьорско майсторство, пеене и класове по танци.
През 1950 г. Мерилин участва в общо 6 филма, сред които е и „Асфалтовата джунгла“, който е нейният пробив в като актриса.
Монро става най-скъпо заплатената актриса и по това време започва романтичната ѝ връзка с пенсионирания бейзболист Джо Димаджо, един от най-известните спортни личности на епохата, за когото по-късно се омъжва. По-късно избухва скандал, когато тя разкрива в интервю, че е позирала гола за снимки през 1949 г., които са били включени в календара. На следващия месец тя е на корицата на списание „Life“. Мерилин Монро добавя към своята репутация и титлата „новият секс символ“.
Сред много извънбрачни връзки, провалени бракове, филми и конфликтно поведение, актрисата печели два пъти Златен глобус, присъдена й е наградата Давид ди Донатело и Сезар, както и две номинации за БАФТА.
Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в Лос Анджелис, на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. Намерена е мъртва в собственото си легло в дома си рано сутринта от нейния психоаналитик д-р Ралф Грийнсън. Аутопсията показва, че смъртта е настъпила вследствие на свръхдоза наркотици – барбитурати. Има различни версии за смъртта ѝ. Официално приетата е самоубийство.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder