„Марешки да се извини, хомосексуалността не е извращение“, поискаха от София Прайд

„Марешки да се извини, хомосексуалността не е извращение“, поискаха от София Прайд

Веселин Марешки да се извини за изявлението си от трибуната на Народното събрание, че хомосексуалността е извращение, а Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая да му наложи наказание, ако има нарушение на етичните норми. За това настояват организациите от „София прайд“ с писмо до шефа на парламента Димитър Главчев. То е подписано от младежката „ЛГБТ организация Действие“, фондация „Сингъл Степ“, Българския хелзинкски комитет, фондация „Ресурсен център – Билитис“ и фондация „Глас“. Писмото е по повод изявлението на Марешки, че освен декларации за конфликт на икономически интереси депутатите трябвало да декларират и и хомосексуалните конфликти на интереси, конфликта на интереси, свързан със зависимост от алкохол и злоупотреба с наркотични вещества.
В писмото се казва, че приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като „извращение“ е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно. С изказването си Марешки нарушавал конституцията, в която се е заклел като народен представител и извършвал пряка дискриминация по признак сексуална ориентация.

Изказването му било и в разрез с Хартата на основните права на ЕС, въпреки че в устава на ПП „Воля“ е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага г-н Марешки, се казва в писмото.

Източник: 24 часа.Бг

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder