Бойко Борисов: Ще сключим двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако тя не може да сключи такова с ЕС

Бойко Борисов: Ще сключим двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако тя не може да сключи такова с ЕС

България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Срещата Борисов – Ердоган се състоя снощи в президентския дворец Бештепе в Анкара.
С турския президент обсъдихме много въпроси, защото имаше натрупано напрежение по време на референдума в Турция и на изборите и у нас. Сега е важно да се нормализира обстановката, защото без това няма охрана на границата. Ако Европейския съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем, обясни Бойко Борисов. Защото сега и двете страни си изпълняваме своите ангажименти и искаме това да го облечем в споразумение.
Над три милиона мигранти стоят в Турция, на тяхната граница се води война, деликатна е и темата за независим Кюрдистан, каза Борисов. Исках да чуя малко повече от кухнята, малко повече от това, което научаваме от репортажите и новините, добави българския премиер.
На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция – всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България, каза Борисов. Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ, заяви Борисов.
Ние има от какво да се оплачем един от друг, но се опитах да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата, и мисля че се прие, каза Борисов. Премиерът Йълдъръм каза, че има сигурност в нашето управление, добави той. Опитахме се да се съсредоточим върху теми, по които се опитваме да работим.
Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията, каза Бойко Борисов. По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder