Отнеха имунитета на Марин Льо Пен

Отнеха имунитета на Марин Льо Пен

Европейският парламент отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен по искане на френското правосъдие във връзка с дело за клевета.
Евродепутатите сметнаха, че няма причина да се подозира, че френската съдебна процедура е мотивирана от „намерение да се навреди на парламентарната или политическата дейност на Марин льо Пен“ и одобриха отнемането на имунитета й.
Лидерката на крайнодесния Национален фронт (НФ) е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя съобщи, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на „Френски мюсюлмани“), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.
Тази процедура няма нищо общо с друго искане за отнемане на парламентарния имунитет на Марин льо Пен, също по искане на френското правосъдие до ЕП, но свързано с разследване за фиктивни назначения на парламентарни сътрудници от НФ. Това искане е в процес на проучване съгласно обичайната процедура.
Льо Пен не присъства на днешното гласуване за имунитета й, тъй като води кампания за втория тур на парламентарните избори, за който е в добри позиции в своя бастион – Енен-Бомон. Ако бъде избрана във френското Национално събрание, председателката на НФ ще трябва да се откаже от мястото си в Европарламента, където е депутат от 2004 г.
Вчера ЕП отне депутатския имунитет на бащата на крайнодясната лидерка, Жан-Мари льо Пен, почетен председател на НФ, подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в „в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход“. Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder