Спират от движение автомобилите без катализатор

Спират от движение автомобилите без катализатор

Използването на автомобил без катализатор може да бъде забранено, а пунктовете, които пуснат такава кола в движение – да бъдат санкционирани или оставяни без лиценз. Това са част от идеите на министъра на околната среда Нено Димов за намаляване на замърсяването на въздуха.
Така както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не можете да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор“, казва той в интервю за „24 часа“. Той отбелязва, че главният проблем е при първата регистрация на вносен автомобил – втора употреба. „В пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове и се прави регистрация, без това да е проверено. При новите превозни средства този проблем не съществува. Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите у нас масово се се пускат или без катализатори, или с неизправни. Ако пунктът пусне кола с неизправна спирачка, има санкция за него, но в случая с катализаторите няма“, казва министърът.
Димов призовава КАТ да прави проверки за наличието на катализатор при контрола на движението по пътищата, като предлага една от наказателните мерки да бъде спиране на превозното средство от движение.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder