Топ вести
05.03.2024 - Протеинов десерт – мисията възможна
05.03.2024 - Digital Scouts се завръща с още теми за онлайн безопасност и нови звездни посланици на каузата в социалните медии  
05.03.2024 - Обществено обсъждане по проект за изменение и допълнение на Наредбата за организация и управление на гробищните паркове на град Видин и общината  
05.03.2024 - Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин
05.03.2024 - Дрогиран шофьор прати моторист в болница
05.03.2024 - Националният статистически институт ще проведе за втори път състезанието DATATHON за ученици
04.03.2024 - Движението по новия 13,6 км участък Макреш – Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март
03.03.2024 - Община Видин чества 146 години свободна България
03.03.2024 - 146 години свободна България
01.03.2024 - Над 600 първокласници получиха българското знаме във Враца
Подготвят се предложения за промени в Закона за българите в чужбина и българското гражданство

Подготвят се предложения за промени в Закона за българите в чужбина и българското гражданство

До дни ще сме готови с предложения за промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство. Целта е по-бързо да даваме гражданство на хората с български произход, каза днес заместник министър-председателят Валери Симеонов след заседание на Координационния център за връзка с българите в Украйна. В момента има над 56 000 преписки на хора, които искат българско гражданство, уточни вицепремиерът.
На заседанието отчетохме, че само за месец и половина сме облекчили режима за получаване на работни визи за българите в Украйна. Те се получават само за седем дни и важат 90 дни. Премахнахме от консулствата търгашите на визи и на работни места – визи се получават само лично или с пълномощно, заяви Симеонов.
На заседанието са присъствали Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Антон Киссе – председател на Асоциацията на българите в Украйна, и представители на ведомства.
Обсъдихме мерки, включително добри практики, за осигуряване на заетост и заселване на българи от Украйна в Гурково, Раковски и други места в България, повишаване на възможностите за работа на бесарабски българи в туризма, от които вече са се възползвали над 6000 души, сътрудничество с работодатели за осигуряване на квалифицирана работна ръка от българските общности зад граница и решения за облекчаване на процедурите за получаване на статут на постоянно пребиваващи в България, както и активното използване на „горещ“ телефон и email, които ще бъдат използвани от българите в Украйна за подаване на сигнали и посочване на проблеми, добави председателят на Държавната агенция за българите в чужбина.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder