Манолова: Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Манолова: Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Двойният стандарт в качеството и цените на храните за Югоизточна и Западна Европа са дискриминация, коментира пред БНТ омбусманът Мая Манолова. Тя заяви, че подготвя позиция до всички европейски омбудсмани, които ще окажат натиск върху земеделските министри, които на заседание в средата на юли ще осъдят двойния стандарт.
„Оказа се, че докато се борим и противопоставяме срещу Европа на две скорости, Европа в 2 хранителни стандарта е факт и това е така и в България. Близо една-четвърт от проверените от МЗ храни са с различно качество от същите със същия бранд, предлагани в Западна Европа, а половината от проверените храни са на по-високи цени, като особено драстични са цените, свързани по отношение на детските храни, детските пюрета“, добави омбусманът.
Манолова смята да организира среща с евродепутати и да настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата. За разликата в цените според нея, проверката на МЗ трябва да продължи и да стане ясно каква е причината същите стоки да бъдат значително по-скъпи.
„Детското пюре струва със 105% по-скъпо от същото в Берлин. Каква част от крайната цена е ДДС, за да се предприемат съответни действия, защото не е нормално борбата с демографската криза да е основен приоритет и на управляващи, и на опозиция, а в същото време младите семейства да харчат най-много за детски храни в Европа“, добави Мая Манолова.

Източник: News.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder