Жан-Клод Юнкер: Смешни сте

Жан-Клод Юнкер: Смешни сте

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възкликна: „Смешни сте!“ на заседание на Европейския парламент в Страсбург заради малкото евродепутати, които присъстваха на обсъждането на приключилото малтийско ротационно председателство на ЕС.
Предедателят Юнкер първо благодари на няколкото десетки депутати от общо 751, но след това заяви, че „парламентът е несериозен“, защото не е имало по-засилено депутатско присъствие на заседанието, в което участва и премиерът на Малта.
Сесията бе посветена на завършилото преди няколко дни 6-месечно ротационно председателство на ЕС от Малта, чието население е само 415 000 души спрямо общо половин милиард за целия ЕС.
Председателят на ЕП Антонио Таяни направи забележка на Жан-Клод Юнкер и поиска от него „да се държи с повече уважение“.
„Комисията не контролира парламента. Парламентът е този, който трябва да контролира Комисията“, заяви Таяни.
На което председателят на ЕК отвърна: „Тук има само няколко евродепутати, които да контролират Комисията. Смешни сте.“
За мнозина длъжността европейски депутат все още се възприема като лека и приятна работа за политици без големи вътрешнополитически отговорности или за ветерани, които търсят лесен път към пенсионирането, отбелязва АП.
Размяната на реплики между Юнкер и Таяни наистина е изненадваща, тъй като и двамата са от групата на Европейската народна партия.
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс каза, че двамата са разгледали инцидента и въпросът е приключен.
Премиерът на Малта Джоузеф Мускат видимо се забавляваше по време на инцидента и отхвърли допускането, че малките държави са по-маловажни в ЕС.
На заседанието Юнкер заяви, че ако там са присъствали канцлера на Германия Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, е щяло да има далеч повече евродепутати.
Председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Джани Питела написа в Туитър, че „вместо да „говори строго“, Юнкер по-добре да насочи гнева си към Европейския съвет за бездействието му по миграцията“.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder