Румен Радев: ЕС трябва да запази всички канали за диалог с Русия, за да се избегне ескалация на конфликта в Украйна

Румен Радев: ЕС трябва да запази всички канали за диалог с Русия, за да се избегне ескалация на конфликта в Украйна

Свързаност, сътрудничество и сигурност – тези ключови думи трябва да превърнем в свои ръководни принципи за развитието на региона на Централна и Източна Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варшава, който днес взе участие в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет. Срещата събра водещи политически лидери, бизнес ръководители и експерти, които обсъдиха бъдещето на трансатлантическите отношения в условията на нарастващи регионални и глобални предизвикателства.
Радев определи политиките на сближаване между страните-членки и отделните региони в ЕС като основен фактор за засилване на убедителното присъствие Съюза на международната сцена. „ЕС може да работи ефективно, само ако постига балансирани нива на развитие и помага на новите държави-членки да достигнат стандарта на живот на по-старите“, каза Румен Радев.
В отговор на въпрос в рамките на форума относно предизвикателствата в отношенията с Русия, българският президент призова за предотвратяване на дългосрочно противопоставяне. „В лицето на Украинската криза Европейският съюз се сблъска с типичен замразен конфликт, който трябва да се разреши във възможно най-скоро време. Колкото повече отлагаме решението му, толкова по-голям е рискът за сигурността, свободната търговия и енергийната сигурност за нашата общност“, заяви Радев. Спорд държавния глава Европейският съюз трябва да запази всички канали за диалог с Русия, за да бъдат предотвратени опасностите от ескалация на конфликта и засилване на конфронтацията в дългосрочен план.
Румен Радев коментира и постигнатото в рамките на провелата се във Варшава среща на високо равнище в рамките на инициативата „Три морета“, като пожела големият брой проекти в сферата на енергетиката, инфраструктурата и дигитализацията, обсъдени по време на срещите, да бъдат реализирани възможно най-скоро с активното участие на частния сектор и с подкрепата на европейските финансови инструменти.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder