Радев сезира Конституционния съд във връзка със СЕТА

Радев сезира Конституционния съд във връзка със СЕТА

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд /КС/ с искане за задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите страни членки /СЕТА/.
Искането е за тълкуване на разпоредбите, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори /чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9/, участието на Република България в ЕС /чл. 4, ал. 3/ и икономическото развитие на държавата /чл. 19 и чл. 20/.
Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството ни в ЕС.
Изложените съображения мотивират президента да упражни правомощието си и да сезира КС като пазител на върховенството на Конституцията.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder