Топ вести
04.10.2022 - След преизчисленията от 1 октомври увеличена сума от пенсии и добавки щe получат над 894 хиляди пенсионери
04.10.2022 - 55-годишен мъж e загинал, а две жени все още се издирват след взрива в завод „Арсенал“
04.10.2022 - Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е ученик от София
04.10.2022 - Община Видин проведе обсъждания на важни нормативни документи
04.10.2022 - Yettel дава отстъпка до 200 лв. за ново устройство при рециклиране на старо
04.10.2022 - Сдружение „Активно общество“ провежда дискусии с ученици от Видин и Брегово за зависимостите
04.10.2022 - Панаир на спорта се провежда във Видин
04.10.2022 - Шофьорка, употребила наркотични вещества, е задържана в полицейския арест на РУ Лом за 24 часа
04.10.2022 - Конкурентоспособност и иновации за българските предприятия с програма за 1.49 млрд. евро
04.10.2022 - 29-годишен от Бойница шофирал на амфетамин и канабис е задържан за 24 часа
Рекорден брой на предсрочно освободени затворници

Рекорден брой на предсрочно освободени затворници

Рекорден брой на предсрочно освободените затворници ще има тази година. От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, получени от „Сега“. Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд – 1083-ма. За сравнение – през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. – 855, през 2015 г. – 727, а през 2016 г. – 764. Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти. Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Съдът разрешава това за „осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание“. Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.
Освен това затворниците получиха директен достъп до съд. От данните се вижда, че осъдените са се възползвали веднага от новите си права. Първите случаи, които станаха известни, предизвикаха скандал, защото ставаше дума за двама от осъдените през 2014 г. от групата за отвличания „Наглите“. Осъденият на 18 г. затвор Ивайло Евтимов и Любомир Димитров – с 10-годишна присъда, дори бяха освободени от Софийския градски съд (СГС). След скандала втората инстанция отмени освобождаването и на двамата. Облекчението за рецидивистите така и не беше отменено и е в сила. И ако до февруари осъдените трябваше, освен да са излежали поне 2/3 от наказанието, да имат оставаща присъда не повече от 3 г., сега остатъкът вече няма значение. Преди рецидивист с 18-годишна присъда можеше да иска да излезе от затвора чак на 15-ата година, а сега може да го направи още на 12-ата. В останалите случаи предсрочно освобождаване може да се търси, когато е изтърпяно поне половината от наказанието. Освен това затворниците получиха директен достъп до съд заради пилотно решение на съда в Страсбург от 2015 г. Причината е, че затворническата администрация често нарушава правата на осъдените и не им позволява да искат предсрочно освобождаване дори когато отговарят на изискванията на закона. Покрай скандала с „Наглите“ сегашният парламент прие бързи поправки, но не на сроковете за рецидивистите, а на достъпа до съд – молбата вече се подава чрез началника на затвора, който задължително дава становище, но няма право да я спре.
От делата за предсрочно освобождаване, които „Сега“ прегледа, се вижда, че има случаи на отказано освобождаване и при остатък от два месеца, докато други излизат по 3 и повече години по-рано. В София има и казус на лишен от свобода, който сам е оттеглил молбата си за предсрочно освобождаване. Друг затворник е пуснат 7 г. и 17 дни по-рано. Той е в затвора от 2009 г., осъден на 15 г. за умишлено убийство в Сливен. Съдът приема, че е дал доказателства за поправянето си, а освен това страда от множествена склероза и прекарва наказанието си на легло. Друг съдебен състав пуска 5 години, 9 месеца и 5 дни по-рано втория осъден по същото дело за убийство в Сливен. В този случай мотивите са, че „е настъпила промяна в нагласите“ и „оценката на риска от рецидив е ниска“, а осъденият работи като шивач в затвора.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder