Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 м) в Пакистан, зоологът от Българската академия на науките (БАН) Боян Петров се отправя за поредната си експедиция в Непал. Това съобщи пресцентърът на Академията.

Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата – Даулагири (8167 м). Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години. Трекингът до базовия лагер ще започне на 23 август и се очаква в края на месеца експедицията да се установи в подножието на хималайския гигант.

Преди заминаването си Боян се е срещнал с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски, с научния секретар на направлението „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ проф. Димитър Иванов и с директора на Националния природонаучен музей на БАН (НПМ) проф. Николай Спасов.

На срещата Боян Петров е споделил, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири. Разказал е, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците, които катери.

Благодарение на експедициите на Боян Петров днес в Националния природонаучен музей се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света. Събирането й започва доц. д-р Петър Берон, който, от 1967 до 2015 г., е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка.

Той e изкачил и десетки високи върхове и вулкани, откъдето е успял да събере много богати материали. Част от историите, свързани с тези експедиции, са описани в книгата му „Далечни върхове“. От неговите сбирки вече са описани десетки нови за науката видове животни.

С книгата си „Първите седем“, която беше официално представена в Големия салон на БАН на 6 февруари т.г., Боян Петров даде сериозна заявка, че ще продължи традицията на зоолозите от Националния природонаучен музей да изследват и събират нови видове животни от труднодостъпни места, прониквайки в най-дълбоките пропасти и изкачвайки най-високите върхове на планетата, посочват от Академията.

Източник: ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder