Топ вести
22.06.2018 - Какви са щетите след пороя в монтанското село Ерден?
22.06.2018 - Конфликт за паркомясто. Кой контролира стикерите за коли на хора с увреждания?
22.06.2018 - Нов случай на избягал затворник!
22.06.2018 - Нов сезон – второ издание на фестивала за опера и балет, във Видин
22.06.2018 - „ДУНАВСКИ ДРАГАЖЕН ФЛОТ ВИДИН” АД изпълни договор за изпълнение на Проект „Добри и безопасни условия на труд 2016“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.
22.06.2018 - Среща с националните шампиони по роботика, от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, в Община Видин
22.06.2018 - Велосипедистка пострада, след удар в предна дясна врата на товарен камион
21.06.2018 - Спира ли инвазивната кардиология във Видин?
21.06.2018 - Метеоролозите от БАН на протест, заради ниски заплати
21.06.2018 - Защо дърветата в градовете се „обезглавяват“?
Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 м) в Пакистан, зоологът от Българската академия на науките (БАН) Боян Петров се отправя за поредната си експедиция в Непал. Това съобщи пресцентърът на Академията.

Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата – Даулагири (8167 м). Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години. Трекингът до базовия лагер ще започне на 23 август и се очаква в края на месеца експедицията да се установи в подножието на хималайския гигант.

Преди заминаването си Боян се е срещнал с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски, с научния секретар на направлението „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ проф. Димитър Иванов и с директора на Националния природонаучен музей на БАН (НПМ) проф. Николай Спасов.

На срещата Боян Петров е споделил, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири. Разказал е, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците, които катери.

Благодарение на експедициите на Боян Петров днес в Националния природонаучен музей се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света. Събирането й започва доц. д-р Петър Берон, който, от 1967 до 2015 г., е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка.

Той e изкачил и десетки високи върхове и вулкани, откъдето е успял да събере много богати материали. Част от историите, свързани с тези експедиции, са описани в книгата му „Далечни върхове“. От неговите сбирки вече са описани десетки нови за науката видове животни.

С книгата си „Първите седем“, която беше официално представена в Големия салон на БАН на 6 февруари т.г., Боян Петров даде сериозна заявка, че ще продължи традицията на зоолозите от Националния природонаучен музей да изследват и събират нови видове животни от труднодостъпни места, прониквайки в най-дълбоките пропасти и изкачвайки най-високите върхове на планетата, посочват от Академията.

Източник: ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder