Разследване в „Темите“ – „Пари под масата 3“ – Време за равносметка! (видео)

Разследване в „Темите“ – „Пари под масата 3“ – Време за равносметка! (видео)

Институциите ни „пързалят“ с достъпа до информация!


Как едни хиляди лева взети от нашия джоб, отиват при едни неправителствени организации, обявили се в обществена полза и нарекли себе спортни клубове. 3 месеца след като поискахме да видим за какво се харчат парите ни, никой не ни предостави документи.
Години наред хиляди лева, взети от джоба ни отиват за подпомагане на спорта във Видин. И също толкова години едва ли някой си е задал въпроса на кого и как се дават тези хиляди.
Официално:
Със заповед на кмета на Видин се назначава експертна комисия, която да прегледа досиетата на клубовете и да прецени, кой, колко да вземе. Комисята се състои от девет члена: Председател, зам.-кмет отговарящ за спорта, секретар длъжностно лице от общ. администрация, отговарящо за спорта и членове: петимата общински съветника от ПК за децата, младежта, спорта и туризма към Общински съвет – Видин и представител на спортен клуб. А критериите били постиженията на клубовете от предходната година.
А неофициално:
Бивш футболист: „Гласува се някакъв голям бюджет и се почва! Остава за всеки го по нещо.“
А ето по този начин изглежда разпределянето на парите за спортните клубове. От постоянната комисия по спорт в Общинския съвет твърдят, че се дават парите за добрите. В същото време най-много финансова подкрепа получава футболния клуб „Бдин“, който играе в аматьорската лига и който за момента няма по сериозни върхове. Как става това?
Синхрон .. Вартан Папикян – бивш член на ПК по спорт в ОБС – Видин
„Трябва да Ви кажа, че будния гений за получаване на средства, изразходването им, за ПР-а на футболния клуб „Бдин“. Геният, който никога не спи и измисля всичко, е Цецо Иванов, колегата ни.“
Всъщност твърдението се оказва вярно. Цецо Иванов освен председател на комисията по спорт в ОбС – Видин е и спонсор на футболния клуб и като такъв естествено и контролира как се развива клуба! Колко е морално и етично е друг въпрос, но нали сме в дивия северозапад, където всеки вуйчо, братовчед и леля си вземат парче от баницата.

адв. Цецо Иванов – председател на ПК по спорт в ОБС – Видин.
„Имам ли присъствие във „Бдин“? Да! Имам присъствие в гребането, питайте г-н Илиев. Имам присъствие и в баскетбола, но основното ми спонсорство е за футболния клуб.“
И пак ще Ви попитам, защо?
Цецо Иванов: „Защото съм видинлия, как защо!? Защото искам да запазя едно обществено явление. Разбирате ли, че ако не съм аз, този клуб ще умре.“
А това обществено явление, за да спести някой и друг лев, не мърда от северозападната „В“-група и се разплаща с футболистите, чрез ордери с основание „Финансова стимулация“ .
Според БФС играчи в аматьорската лига нямат право да получават заплати. Нямат право на трудови договори. Ако дадения футболен клуб иска да вдъхне сигурност на футболистите си, то може да ги назначи на договори по два начина;
– Първо – граждански за извършване на определена услуга за определен период.
– Второ – като обслужващ персонал ( чистачи, поддръжка и т. н) , но не и като футболисти.

И както Българинът обича да казва – всеки тълкува закона, както му е изгодно. И Държавата няма проблем с това.
Как 75 хиляди лева се дават за един футболен сезон на 15-тина футболисти?
Павел Петров – изп. Директор на ОФК „Бдин -1923“
„Значи отчета, който Вие четете, е за 2016-та година. Ако може за стари неща да не говорим, само ако може. И финансовите ордери и ведомости.“
Репортер: „Хубаво де, ама на какво основание се дават тези пари и за колко време?“
Петър Петров: „Нали Ви обясних! На базата на решението на Общинския съвет, се дават тези „Стипендии“.
Репортер: „Искате да кажете, че през цялото време се дават пари, дори когато не се играе?
Павел Петров: Не, не, не! За няколко месеца. Докато трае сезона.
Репортер: „ И Общински съвет не вижда проблем с това?“
Пламен Петров: „А-а, това не знам! Това е тяхно решение, те са го записали, те са го решили. Ако го нарушаваме, да кажат.“
Адв. Цецо Иванов: „Със 110 хиляди лева не може да се издържа отбор във „В“ група.“ 50 хиляди е само разходът на ДЮШ. Бюджетът на този клуб е 180 хиляди лева, 110 дава Общината, другите ги покривам аз.“

И така във Видин спортът е политика! Изпълнява се спортна философия, забележете изградена в предизборната кампания на управляващата коалиция в момента. Това го казва председателят на постоянната комисия по спорт адвокат Цецо Иванов. Той казва, че освен няколко спортни клуба, всичко останали злоупотребявали, като събирали такси от децата, трениращи в тях.
адв. Цецо Иванов – председател на ПК по спорт в ОБС – Видин.
„Всички клубове без четири събират такси от децата, те са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.“
Репортер: „И нямат право?“
Цецо Иванов: „Въпреки това го правят! Мога да Ви кажа кой клуб, колко събира!“
В закона за НПО–тата обаче пише друго. Те могат да развиват стопанска дейност, но ако приходите служат само за постигане на нестопанските им цели . Т.е ако дадения спортен клуб събира такси за да постигне по-качествено развиване на спортната култура в деца, това е напълно законно и оправдано. В такива случай клубът трябва да прави две счетоводства и два отчета – единият да послужи пред НАП за стопанските дейности и другият пред Общината, ако тя е дала обществени средства.
Вартан Папикян – бивш член на ПК по спорт в ОБС – Видин
„Обърнете се към г-н Цецо Иванов, той така ще ви замотае с отговори, че ще се засрамите от въпросите.“

Темата се оказва толкова дълбока, че епизодите на предаването явно ще достигнат тези на „Дързост и красота“. Трети месец, чакаме съгласието на клубовете за да видим отчетите им.
Очакваме още:
Кметът на Видин и неговия пресцентър да откликнат на поканата ни за интервю по темата, след като ни накараха да изпратим въпросите, които ще зададем – предварително.
От НАП да ни отговорят: Какво и кога обявява „Бдин“ пред тях?
В няколко епизода Ви показахме толкова абсурдни ситуации и твърдения, че в една нормална държава институциите щяха да се задействат и вече да кипят усилени проверки. Но, ние сме в България, в северозапада, където всички се познават и по време на обедните почивки в службата, политици и чиновници си пият кафето, там в отсрещното заведение! И как тогава да очакваме да адекватна реакция?

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ ……
Разследването е осъществено с подкрепата на програма „Достъп до информация“ и фондация „Америка за България“.
Автор: Калин Иванов
Редактор: Габриела Иванова

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder