Проф. Гайдаров: Превенцията на престъпленията у нас се пренебрегва

Проф. Гайдаров: Превенцията на престъпленията у нас се пренебрегва

Превенцията на престъпленията у нас се пренебрегва. Инцидентите със стрелба са сериозна индикация за функционирането на обществото и институциите. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология на МВР.
Според професора социалното пространство е твърде объркано и неподредено, което е причина за липса на публична нравственост. Проф. Той добави, че се създава обществено възприятие, че спазването на законите не е задължително. „В момента социалното пространство е твърде объркано, неподредено. Бих казал, че твърде несправедливо, грубо и то влияе негативно върху функционирането на личността. Нещо, което е особено важно и на което също не се обръща внимание, е публичната нравственост. Контактът между обществото и индивидуалния човек минава през морала, през нравствеността. Това е спойката“, коментира проф. Гайдаров. Експерта допълни, че фактът, че в страната ни продължава да съществува тежка престъпност, означава, че проблемите са много сериозни във всички сфери на публичния живот и това не бива да остава само като криминална хроника.
„Това е язва, която за пореден път се отваря и за пореден път ще отминем и вероятно ще си кажем, че това е драмата на семейството и задачата на полицията“, каза още професора. Според него всичко се корени в липсата на възпитание на децата в нравственост.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder