500 лева глоба, ако животните ви унищожават чужда нива

500 лева глоба, ако животните ви унищожават чужда нива

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, с които въведе санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи. „За“ законопроекта гласуваха 115 народни представители, един гласува „против“, трима се въздържаха.
Досега санкция се предвиждаше единствено за пастирите, но не и за самите собственици на животни – частни лица или фирми. От 200 до 500 лв. глоба ще грозят собственици на кози, крави и овце, ако са допуснали животните им да влязат в чужди селскостопански земи и са унищожили земеделска продукция. При повторно нарушение санкцията скача от 600 до 1000 лв. Според депутатите от мнозинството, настоящата законодателна уредба позволява собственици на животните-нарушители да избягват санкции, тъй като не се преследвало лицето, което е “пуснало” животните на паша. “Също така собствениците на селскостопанските животни не са достатъчно мотивирани да осъществят ефективен контрол върху пастирите на животните при паша, тъй като не носят административно-наказателна отговорност по реда на ЗОСИ към настоящия момент”, мотивират промяна на закона вносителите.
Според тях промяната ще осигури повишаване на приходите на общините, чийто служители ще трябва да следят за нарушения и съответно да налагат глобите.

Източник: Actualno.com

Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder