Държавата ще забрани пушенето на наргилета от непълнолетни лица

Държавата ще забрани пушенето на наргилета от непълнолетни лица

Страната ни ще забрани със законодателни промени пушенето на наргилета от непълнолетни лица. Това стана ясно от министъра на здравеопазването Николай Петров по време на парламентарния контрол. Предложенията в закона за здравето ще включват разширяване на забраната за пушене в закрити помещения и на някои открити обществени места. „Така забраната за пушенето ще обхване и т. нар. водна лула – наргиле“, обясни здравният министър.
Темата с пушенето на наргилета от деца беше повдигната в пленарната зала от депутати от БСП. От левицата попитаха здравния министър какви мерки ще предприеме държавата, за да ограничи употребата на наргилета от непълнолетни. Министър Петров обясни, че още в края на септември е създадена работна група и е започнала експресна работа по спешни законодателни промени в няколко закона.
„Предложения в промяна за Закона за здравето, които ще касаят разширяване на забраната за пушене за закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забраната за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия“, поясни министърът. Той добави още, че се предвижда и въвеждане на принудителна административна мярка за спиране на обект за определен срок за системно нарушаване на забраната.
Управителите на заведения също ще бъдат санкционирани, ако се нарушава забраната. Предвижда се и контролните органи да не бъдат само от здравното министерство, а да се разшири кръгът на инспекторите, които да установяват нарушенията на забраната.

Източник: Darik News

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder