Борисов: Ще модернизираме армията

Борисов: Ще модернизираме армията

Ще модернизираме армията чрез индустриално сътрудничество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия за сигурността и общата европейска отбрана, на която присъстваха президентът Румен Радев и военният миминистър Красимир Каракачанов, както и лидерът на ПЕС Сергей Станишев и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Премиерът даде да се разбере, че ще ремонтираме старите самолети, но ще купим и нови. „Ще ремонтираме това, което е старо, моно добро. Отиваме и купуваме нови самолети. Но това е като да си купиш кола – отиваш и се пазариш”, обясни Борисов. По думите му старите самолети можем да ползваме за учения.
Той увери, че сегашното правителство за първи път обвързва модернизацията на армията с производство в родните военни заводи.„ Как ремонтираме натовски хеликоптери?”, попита реторично той. Борисов обаче обясни че нуждите ни са по-големи от трите проекта са модернизация на въоръжените ни сили и припомни покупката на кугарите, спартаните и пантерата, който са без въоръжение, а поръчката е за транспортни самолети и хеликоптери. „Правилно каза г-н Радев – Отиват в Афганистан и там се оказва, че не са въоръжени. Но поръчките са пазарени така….Така сега наред със заплатите, ние отново трябва да ги въоръжаваме, защото те нямат нищо.”, каза Борисов и допълни, че и ракетите ни имат нужда от подмяна.
Ако мислите, че ще има война, ще трябва да прецеезираме.приоритетите, каза още той и допълни, че ще трябва милиарди за превъоръжаване. Именно в тази връзка общата европейска армия и отбрана била много важна.
Когато в света започне да се говори за въоръжаване и превъоръжаване, не го чака нищо добро. При една война първо се стремиш да да унищожих мостовете, пътищата и заводите на противника. А това са неща, които ние се опитваме да градим“, каза премиерът Бойко Борисов.
„Ракетите от Крим започват да се насочват към България. Ставаме цел. Как ще се предпази с няколко самолета, ако не се задейства общият европейски план”, попита той. Премиерът припомни, че мигрантският натиск е насочен към ЕС, а не към САЩ. „Същото ли е на южния фланг на НАТО с тези отношения, които имаме между големите европейски държави и Турция. Това стабилен южен фланг ли е?„, каза той и попита защо е било нужно да се скъсат всички споразумения с Турция. Тези, които са далеч от границата казват – Турция не е в ЕС…На тях им е лесно. Те са далеч„, коментира премиерът.
Той изрази надежда всички проблеми да се решат по дипломатичен път и увери, че ние искаме мир на Балканите и в Европа. „Младите поколения явно са забравили какво е война. За нас всеки един човешки живот е ценен. За нас образованието е най-важно и в момента отделяме най-много средства там”, заключи той.
Междувременно президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов се оказваха на различни мнения дали трябва да купуваме нови самолети или първо да реновираме старите. „Ако инвестираме в ремонт на техника, която е пред разоад, то няма да има ресурси за нова. Това е сериозна дилема„, каза държавният глава и обяви, че първо трябва анализ на това от какво имаме нужда и едва тогава решим въпроса със старата техника. Каракачанов пък даде да се разбере, че не трябва да делим въпроса модернизация или подръжка, защото това трябва да става паралелно. „Няма как само с тези три проекта за модернизация да решим всички проблеми в българската армия”, каза Каракачанов и припомни, че в проектите за бронирани машини и корабите имс възможност да участват БГ фирми от родния военно-промишлен комплекс. ю

Източник: Монитор.бг

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder