Топ вести
21.04.2018 - Да избягаш от родината! Хиляди българи търсят по-добър живот в Гърция (видео)
21.04.2018 - 29 годишен влиза в надпреварата за община Макреш (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Мария Димитрова – „Зов Нюз“ : Заплашиха ме след като направих интервю, с внука на хванатата жена с наркотици, на летището в Цюрих (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Димитър Стоянов от „Биволъ“: Недоумявам как години наред органите на реда във Враца не предприеха нищо срещу ОПГ, разпространяваща наркотици (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - „Welcome to Loutraki“ – BG version (Темите – сезон 5 )
20.04.2018 - Премиера: Темите – сезон 5 (Екипът на предаването на гости в слънчево Лоутраки)
20.04.2018 - БДЖ предварително ще продава билети за празниците
20.04.2018 - Проведе се първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
20.04.2018 - Григор Димитров на полуфинал в Монте Карло
20.04.2018 - Румен Радев от Монтана: „Трябва да спрем да говорим, че Северозападът е най-бедният регион в Европа и България“
Изложба на обредни хлябове като начало на празненствата за Духовния празник на Видин

Изложба на обредни хлябове като начало на празненствата за Духовния празник на Видин

Изложбата на обредни хлябове постави началото на инициативите, посветени на Духовния празник на Видин, съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

Събитието е посветено на Празника на хляба и премина под наслов “Хляб за всеки”. Това е първата крачка към създаване на Къща на хляба във Видин, направена с красиво изложение на ритуални хлябове, работилница за месене на хляб, презентация и дискусия на тема „Приказка за хляба”. Изложбата бе подредена в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, като в нея се включиха читалища – членове на Видински фонд „Читалища“. Проявата бе открита от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Венци Пасков. Той поздрави всички участници и гости, като им пожела здраве, щастие и успехи. Пасков съобщи, че част от представените в изложбата хлябове ще отидат за лица в нужда, които ползват услугата „топъл обяд“ по проект на Общината.
Презентация на тема “Хлябът е традиционна култура”, подготвена от Десислава Божидарова, уредник в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Видин, разказа за традициите и ритуалите при месене. Хлябът символизира вечния кръг на живота и домашното огнище. Както в миналото, така и днес месеното на хляб се определя като свещенодействие.
Всички посетители се насладиха на майсторски приготвените хлябове. Те имаха възможност сами да замесят погачи, които да занесат и изпекат у дома си.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder