Добре дошли на „Старият видински пазарь“ (Видео)

Добре дошли на „Старият видински пазарь“ (Видео)

Моменти от старият видински пазар пресъздадоха възпитаниците на Детска градина „Русалка“ и Филиал „Здравец“.

Така по оригинален начин малчуганите, до един пременени в традиционни носии или в дрехи, каквито са носели видинчани в миналото, отбелязаха духовния празник на Видин – Димитровден. В организацията на тържището, носещо името „Старият Видински пазарь“, бяха увлечени и родителите на децата, които бяха донесли домашно приготвени продукти. Гостите на празника можеха да разгледат и да си вземат това, което им харесва, но без да плащат – вместо това можеха да пуснат дарение в благотворителните касички, но само ако е от сърце.
С организирането на „Видински пазарь“ стремежът на ръководството и учителите в Детска градина „Русалка“ и Филиал „Здравец“ е възпитаниците им да научат повече за миналото на град Видин, родителите на децата да се върнат в спомените си и да възкресят моменти от родовата си памет, всички да се забавляват много, а със събраните от благотворителната акция дарения да се закупят игри за кътовете Монтесори.
Идеята за това събитие била на учителки в подготвителната група в детската градина, които били предизвикани от директорката да измислят оригинален начин за отбелязване на Димитровден. Подготовката на празника минала през изчитане на архивна информация и разглеждане на стари албуми, събрани били разкази за миналото и на база на всичко това се родил и „Старият Видински пазарь“.
„Празникът е по случай духовния празник на Видин Димитровден и се надяваме да ви достави радост, да стопли сърцата ви, защото идва зима, а и да ви помогне да си спомните неща, които сте забравили, за да ги разкажете във вашите семейства“ – така директорката на Детска градина „Русалка“ Красимира Виденова приветства гостите на „Старият Видински пазарь“. „Най-важното и най-ценното за мен е, скъпи деца, това, че вие по този начин показвате, че уважавате и цените традициите на стария Видин. Видин ще пребъде във времето, така както е дошъл векове преди това – гордеем се с вас!“ – с тези думи пък заместник областната управителка на Видин Елка Георгиева приветства идеята за пресъздаване на стар Видински пазар.
По време на празника в стихове децата разказаха какво се предлага на пазара – тикви, кратунки, захарни петлета и захаросани ябълки, зеленчуци и плодове, различни туршии, сладки ядки, дървени гребенчета и какво ли още не; показаха и търговия в натуралното стопанство: размяна на стока срещу стока. Малчуганите пяха песни за Видин, за реката и за родния край; танцуваха под звуците на стари шлагери; виеха се кръшни хора. А сред всичко това „кметът“ на града поздрави видинчани и им пожела здраве и късмет
Екип:Видин Вест
Кадри: „ТВВ“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder